talpbetét

Talpbetétek számítógépes diagnosztika alapján

Számítógépes talp diagnosztika alapján készítünk talpbetéteket. A láb statikájára és dinamikájára a támaszkodási felszín, a talp nyomásvizsgálatával következtethetünk. 

A mérés elve

A test súlya (ami ismert) a talp talajra felfekvő területén oszlik el. A nyomás nem egyenletes, az azonos fényességű izofot területekből a számítógép azonos színű, izokromatikus területeket alkot, és ezek azonos nyomású, izobar területeket jelentenek.

 

A súlyvonal

A támaszkodási felületeket vizsgálva azt látjuk, hogy a sarokcsont és az első középcsont fejecsének nyoma erősebb, mint az ötödik középcsonté.

Ezt a teher eloszlása, a súlypont helyzete okozza. A legjobban nyomott terület a test súlyát képviselő úgynevezett súlyvonal.

Így a súlyvonal még egészséges, ép láb esetén is – eleve a sarokcsont belső szélén halad át, növelve a láb belső (medialis) részének terhelését.

A hosszboltozat belső ívére jutó erő igen nagy, a szalagrendszer is csak rugalmassága határáig képes fenntartani a boltozatot. A súlyvonal álláskor (statikus helyzet ) különböző módon oszlik el, de járáskor (dinamikus helyzet) jellegzetes vonalban halad előre.


Statikai problémák

A láb betegségeit elsősorban statikai problémák okozzák, az ún. közönséges lábproblémák döntő többsége valamelyik boltozat süllyedése ill. ennek folyományaként létrejött elváltozások miatt jön létre.

Különböző, exogén és endogén okok (hirtelen nagy terhelés, szalaggyengeség, túlsúly, helytelen életmód, hormonális változások stb.) miatt a boltozatot tartó szalagok megnyúlnak. Emiatt a boltozat megsüllyed és a súlyvonal iránya megváltozik, pl. hosszanti boltozat süllyedése esetén a belső oldal felé tolódik,ami egy oldalú gerinc terheléshez vezet. Ez az egyik kiváltó oka lehet a gerinc sérv kialakulásának.

Így tudjuk biztosítani a gerinc számára stabil statikai állást.

talpbetét szolgáltatások - 20 éves múlt

  • Talpbetét rendelés
  • Futásanalízis
  • Dinamikus korrekció
  • Talpbetétek gyermekeknek
  • Sport talpbetétek
  • Számítógépes talpvizsgálat

A Lotus Medical

A talpbetét gyártásához szükséges diagnosztika elvégezhető bármelyik Lotus Medical központban.