gerincsérv program

Röviden összefoglalom hogyan alakulnak ki a gyermekkortól a gerinc és ízületi betegségek egészen felnőtt korig. Milyen hatással van az egész szervezetre, hogy lehet gyorsítani vagy lassítani a gyógyulási folyamatokat, valamint hogyan szoktunk a Lotus klinikán ezeket a folyamatokat visszafordítani és megelőzni azt az állapotot amikor már gyógyíthatatlanná válik.

Minden a rossz testtartással kezdődik. Gyerekkorban elhanyagolás közben, mellette a folyamatos terhelés alatt alakulnak ki az ízületi deformációk – ezt nevezzük gerincferdülésnek .

További helytelen ülés és testtartás deformációk es terhelés mellett hozzájárulnak súlyosabb állapot kialakulásához (még fájdalom mentes).
Ez megy éveken keresztül. Ahhoz, hogy a porcok kezdjenek elmozdulni kell a talptól nyakig nem szimmetrikus extra terhelés. Ami előbb utóbb bekövetkezik.

Gerincsérv kezelése Gora-terápiával

Mi okozza a gerincsérvet?

A porckorongok mindegyike egy erősebb külső, és egy puhább belső részből áll. A puha rész biztosítja a gerinc rugalmasságát, terhelhetőségét. Ha a porckorongok degenerálódnak, a puhább belső rész “előreboltosulhat”, kitüremkedhet, vagy áttörhet a kemény külső rétegen. A porckorongnak ez a kiszakadt része nyomhatja, ingerelheti, sőt meg is sértheti az ideggyököket.

A páciens ilyenkor attól függően érez a különféle testtájain (nyak, hát, derék, végtagok) fájdalmat, illetve izomgyengeséget, zsibbadást, esetleg attól függően válik érzéketlenné valamely végtagja, hogy hol történt a porckorong szakadás. Míg az izomgyengeség, zsibbadás, érzékvesztés elsősorban a végtagok valamelyikét érinti, addig a fájdalom nem csak a nyak-, hát- vagy deréktájon jelenik meg, hanem az ülőideg mentén is kisugárzik.

Minden esetben fájdalommal jár. Az azonban, hogy hol és milyen típusú fájdalom jelentkezik, már attól függ, hogy a gerinc mely részén sérült a porckorong, és hol nyomja az idegeket. Ez lehet nyaki, háti vagy akár deréktáji fájdalom is. Jelentkezhet hirtelen, egy rossz mozdulat során, de növekedhet lassan, fokozatosan is.

Az ilyen porckorongsérv – vagy ahogy a köznyelvben jobban ismert: gerincsérv – akadályozhatja a hólyag- és bélműködést is, ezért sürgős orvosi beavatkozásra lehet szükség.

a gerincsérv legjellemzőbb tünetei

A visszatérő, illetve krónikus nyak-, hát- és derékfájdalmat leggyakrabban a gerinc degeneratív betegségei (melyeknek kiváltó oka lehet valamilyen sérülés vagy akár maga az öregedés is), valamint a gerinc statikai rendellenességei okozzák.

Gerincsérv esetében a legjellegzetesebb tünet – mely során szinte azonnal meghatározható vagy gyanítható a sérv – a fájdalom valamely testtáj vagy tag, irányába történő kisugárzása.

Deréktáj: a fájdalom lesugárzik az alsó végtagba, zsibbadás, érzékelési zavar, reflexeltérés jelentkezik, vagy izomműködési zavarok lépnek fel.

Nyaktáj: a kar felé sugárzik, a nyaki gerinc mozgása jelentősen korlátozottá válik.

Diagnózis: Hivatalosan, csak MR vizsgálat alapján lehet megállapítani , hogy gerincsérvtől szenved a páciens.

Sikerünk titka a pontos, részletes, tudományos, elemzésekben rejlik.
Lotus Klinikán, a gerinc diagnosztika 5 lepesből áll:

 1. Gerinc izületi, jelenlegi statikai hibák rögzítése, ízületi eltérések egymáshoz viszonyítása és azon belül elemzése.
  (gerinc grafika elkeszitese és további progronózis és betegség dinamika bemutatása)

 2. Gyulladás felmérése:
  Lokális vagy globális, ízületi vagy idegpalyák, lehet, hogy mindkettő kombinációja.
  További más gyulladás megkeresése a szervezetben, ami hatással van a jelenlegi betegségére.

 3. Degeneratív kopás szerű (porc, izületi, csontritkulás, stb..)
  Fokozatok felmérése, stádiumok diagnosztizálása.

 4. Keringési ellátási (vér, nyirok, sejt kommunikáció)
  Zavarok, eltérések, rögzítése, valamint más szervi betegségek észrevétele (szív betegség, magas vérnyomás, cukorbetegség, pajzsmirigy problémák, elhízás, stb..).
  Későbbi terápia tervezésében, fontos szerepet tölt be.

 5. Az adott eset, terápia illetve kezelési terv összeállitása.
  Fontos, hogy milyen lépéseket és milyen sorrendben teszünk meg a terápia során, hiszen azon múlik a sikeres gyógyulás.

Nemcsak megszüntetni a fájdalmat és gyulladást, (gyorsan és egyszerűen meg lehet oldani amit általában ígérnek) hanem az egész ízületi rendszert olyan szinten újra beállítani, hogy ne legyen semmi esélye visszaesni vagy kiújulni a betegségnek.

Tudni kell hogy nem c6-c7 vagy L4-L5, gerincsérv okozza a kellemetlenséget az életedben, hanem az egész ízületi rendszer helytelen pozicionálása egymáshoz, meghatározza ezt az állapotot.

Ha tudjuk igazán mit kell tenni ahhoz, hogy ezek a helyi problémák is megszűnjenek és az egész ízület rendszert átrendezzük újra megszüntetjük a gyulladást és fájdalom szindrómát, mellette vissza tudjuk  építeni a porcokat és az ízületeket, ami orvosként kijelentem hogy ez lehetetlen.
De erre van, több mint 100 éves orosz orvosi tudományos módszer és ebben az esetben ki lehet jelenteni, hogy a kezünkben van az algoritmus a komplex gerinc terápiához és ezt fel is használjuk a Lotus Klinikan Magyarországon.