gerincsérv program

Röviden összefoglalom hogyan alakulnak ki a gyermekkortól a gerinc és ízületi problémák egészen felnőtt korig. Milyen hatással van az egész szervezetre, hogy lehet gyorsítani vagy lassítani a öngyógyulási folyamatokat, valamint hogyan szoktunk a Lotus Medicalban ezeket a folyamatokat visszafordítani és megelőzni azt az állapotot.

Minden a rossz testtartással kezdődik. Gyerekkorban elhanyagolás közben, mellette a folyamatos terhelés alatt alakulnak ki az ízületi deformációk – ezt nevezzük gerincferdülésnek .

További helytelen ülés és testtartás deformációk és terhelés mellett hozzájárulnak súlyosabb állapot kialakulásához (még fájdalom mentes).
Ez megy éveken keresztül. Ahhoz, hogy a porcok kezdjenek elmozdulni kell a talptól nyakig nem szimmetrikus extra terhelés. Ami előbb utóbb bekövetkezik.

Gerincsérv kezelése Lotus Medicalban

Mi okozza a gerincsérvet?

A porckorongok mindegyike egy erősebb külső, és egy puhább belső részből áll. A puha rész biztosítja a gerinc rugalmasságát, terhelhetőségét. Ha a porckorongok degenerálódnak, a puhább belső rész “előreboltosulhat”, kitüremkedhet, vagy áttörhet a kemény külső rétegen. A porckorongnak ez a kiszakadt része nyomhatja, ingerelheti, sőt meg is sértheti az ideggyököket.

A páciens ilyenkor attól függően érez a különféle testtájain (nyak, hát, derék, végtagok) fájdalmat, illetve izomgyengeséget, zsibbadást, esetleg attól függően válik érzéketlenné valamely végtagja, hogy hol történt a porckorong szakadás. Míg az izomgyengeség, zsibbadás, érzékvesztés elsősorban a végtagok valamelyikét érinti, addig a fájdalom nem csak a nyak-, hát- vagy deréktájon jelenik meg, hanem az ülőideg mentén is kisugárzik.

Minden esetben fájdalommal jár. Az azonban, hogy hol és milyen típusú fájdalom jelentkezik, már attól függ, hogy a gerinc mely részén sérült a porckorong, és hol nyomja az idegeket. Ez lehet nyaki, háti vagy akár deréktáji fájdalom is. Jelentkezhet hirtelen, egy rossz mozdulat során, de növekedhet lassan, fokozatosan is.

Az ilyen porckorongsérv – vagy ahogy a köznyelvben jobban ismert: gerincsérv – akadályozhatja a hólyag- és bélműködést is, ezért sürgős orvosi beavatkozásra lehet szükség.

a gerincsérv legjellemzőbb tünetei

A visszatérő, illetve krónikus nyak-, hát- és derékfájdalmat leggyakrabban a gerinc degeneratív betegségei (melyeknek kiváltó oka lehet valamilyen sérülés vagy akár maga az öregedés is), valamint a gerinc statikai rendellenességei okozzák.

Gerincsérv esetében a legjellegzetesebb tünet – mely során szinte azonnal meghatározható vagy gyanítható a sérv – a fájdalom valamely testtáj vagy tag, irányába történő kisugárzása.

Deréktáj: a fájdalom lesugárzik az alsó végtagba, zsibbadás, érzékelési zavar, reflexeltérés jelentkezik, vagy izomműködési zavarok lépnek fel.

Nyaktáj: a kar felé sugárzik, a nyaki gerinc mozgása jelentősen korlátozottá válik.

Diagnózis: Hivatalosan, csak MR vizsgálat alapján lehet megállapítani , hogy gerincsérvtől szenved a páciens.

Sikerünk titka a pontos és részletes elemzésekben rejlik.
Lotus Medicalban, a gerinc állapotfelmérés 5 lépésből áll:

 1. Gerinc izületi, jelenlegi statikai hibák rögzítése, ízületi eltérések egymáshoz viszonyítása és azon belül elemzése.
  (gerinc grafika elkészítése és további prognózis és dinamika bemutatása)
 2. Gyulladás felmérése:
  Lokális vagy globális, ízületi vagy idegpályák, lehet, hogy mindkettő kombinációja.
  További más gyulladás megkeresése a szervezetben, ami hatással van a jelenlegi betegségére.
 3. Degeneratív kopás szerű (porc, ízületi, csontritkulás, stb..)
  Fokozatok rögzítése, stádiumok fixálása.
 4. Keringési ellátási (vér, nyirok, sejt kommunikáció).
  Zavarok, eltérések, rögzítése.
  Későbbi kezelésekben, tervezésében, fontos szerepet tölt be.
 5. Az adott esetben  kezelési terv összeállítása.
  Fontos, hogy milyen lépéseket és milyen sorrendben teszünk meg a rehabilitáció során, hiszen azon múlik a sikeres eredmény.

Nemcsak megszüntetni a fájdalmat hanem az egész ízületi rendszert olyan szinten újra beállítani, hogy ne legyen semmi esélye visszaesni vagy kiújulni a problémának.

Ha tudjuk igazán mit kell tenni ahhoz, hogy ezek a helyi problémák is megszűnjenek és az egész ízület rendszert átrendezzük újra megszüntetjük a fájdalmat, mellette vissza kapja a mozgás szabadságát.